top of page

We zijn er bijna

  • Foto van schrijver: Arjan
    Arjan
  • 27 jan 2021
  • 3 minuten om te lezen

Ik ben groot liefhebber van het Max-programma 'We zijn er bijna'. Marijn ook, maar die zal dit ontkennen. Slowmotion televisie waarin het doorsnee-zijn tot in perfectie wordt uitgevoerd. Een programma waarin niet de bestemming maar juist de reis centraal staat. De manier waarop de steevast gepensioneerde deelnemers en hun campers de trage reis als hun vakantie beleven is bijna jaloersmakend. Nou gedijen versleten knieën en knokige knokkels natuurlijk beter in warme oorden, Scandinavië is om die reden nog nooit aan bod is gekomen in de 10 jaar dat de serie bestaat. Jammer, maar omdat de vraag 'hoe lang is het eigenlijk naar Noorwegen?' ons om de oren vliegt de laatste maanden heb ik vast wat voorwerk gedaan. Eigenlijk voortkomend uit een stiekeme wens om nog eens als reisbegeleider voor Max te worden gevraagd.


Mensen die de tocht naar Noorwegen al eens gemaakt hebben kennen het antwoord natuurlijk, maar het blijkt ook dat menig jeugdherinnering toch wat gekleurd is. Op de achterbank van een volgepropte Volvo beleef je de dingen toch anders. Het is al met al best een eindje, of je nou met de boot gaat of het hele eind rijdt. Maar... met een beetje planning is het nog best te doen.


Heb je een hekel aan water, of bestaat er een zekere vorm van zeeziekte, dan is de tocht volledig per auto af te leggen. Sinds de ramp met de MS Estonia geen ongewone keuze. Neem Utrecht als vertrekpunt, tanden op elkaar, en een kleine 1800km later ben je in Haugesund. Ter vergelijking; van Utrecht naar Madrid is even ver.

Maar néém je de auto, dan is het wel een ultieme roadtrip langs alle bekende Scandinavische (hoofd)steden. Na Hamburg rijdt je Denemarken in op weg naar Kopenhagen. Vervolgens over dé brug, The Bridge (of Bron/Broen voor de puristen) naar Malmö in Zweden. Dan door naar Gotenburg en eenmaal in Noorwegen zit je zo in hartje Oslo. Vanuit daar is het nog maar 450km naar Haugesund terwijl je door magisch natuurschoon tuft. Al met al laat Google Maps je er 22 uur over doen, maar dan mag je niet stoppen onderweg.

Het alternatief is uiteraard de boot. Meerdere rederijen bevaren meerdere routes tussen Duitsland of Denemarken en Noorwegen. Ga je voor een heuse beleving dan is Kiel - Oslo de perfecte keus. Even doorrijden naar Kiel (530km) en dan aan de kade wachten tot je aan boord van de Color Fantasy mag, het grootste cruiseschip met autodek ter wereld, met plaats voor 750 auto's en bijna 1000 hutten. Laaf je gedurende de overtocht aan een bijna Disney-achtige sfeer met meerdere restaurants, pubs en een heus theater. Je vertrekt rond 14.00u vanuit Kiel en de volgende ochtend waan je je op de brug van het schip als je aan de koffie in de Observation Lounge het magische Oslo-fjord binnenvaart. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat je zelden zo snel in de vakantiestemming komt als wanneer je volwassen mannen met sokken in sandalen over de inpandige promenade ziet struinen. Vandaar ook de voorliefde voor Omroep Max.



​Iets meer haast, of iets minder zin in een lange overtocht? Dan is de overtocht Hirtshals - Kristansand misschien een optie. Hirtshals is het meest noordelijke puntje van Denemarken en zo'n 950km rijden vanuit Utrecht. In Hirtshals stap je vervolgens op de hagelnieuwe Fjord FSTR die je in 2 uur en 15 minuten naar Noorwegen vaart. Geen theater, geen promenade, maar wel een supersnelle boot. Vanuit Kristiansand is het dan nog 300km over kustwegen naar Haugesund.

Is rijden geen straf maar een beetje cruisen ook niet (op een boot!)? Ga dan al roadtrippend naar Hirtshals en stap daar op de MS Bergensfjord of de MS Stavangerfjord. Klassieke cruiseschepen die je tijdens een nachtelijke overtocht naar Stavanger brengen. Eenmaal in Stavanger is het nog 1,5 uur rijden naar Haugesund over prachtige wegen en een korte ferry-verbinding. Vergeet je nou in Stavanger af te stappen, geen probleem. Deze schepen varen door naar pittoresk Bergen, ook niet verkeerd. Vanuit Bergen rijdt je vervolgens 130km naar het zuiden om in Haugesund te komen.

De slotsom? Een kleine (tijds)investering, maar dan rijd of vaar je wel door prachtige oorden. Niet zo hectisch als de Périphérique, niet zo warm als de Route du Soleil, niet zo lang wachten als voor de Gotthardtunnel en zeker geen Duitse snelheidsmalloten. Alles in de langzaamste versnelling, als in slowmotion. En eenmaal in Haugesund zorgen wij voor byens beste kaffe, varm atmosfære og deilig mat. Dat laatste overigens wel onder de voorwaarde dat COVID-19 ons een van bovengenoemde opties ook daadwerkelijk zal toestaan in maart. We zijn er nog niet, maar we gaan bijna.

 
 
 

Comments


bottom of page